Manuele  lymfedrainage:

 

Lymfebanen hebben eigen spiertjes die “pompend” werken. Door deze pompende werking wordt het lymfevocht als het ware vooruit geduwd. Door kleine klepjes in de lymfebanen wordt voorkomen dat de lymfe terugstroomt.

 

 Het draineren begint in het halsgebied om de stuwing van lymfe richting het hart op gang te brengen. Hierna worden jouw bovenbenen, knieën, onderbenen en voeten gemasseerd. Deze volgorde is belangrijk omdat de lymfe dan goed zijn afvoerende werking kan doen. AL je eerst de voeten zou doen is de afvoer naar boven nog niet mogelijk.

 

Lymfedrainage werkt zeer goed om vocht bij oedeem af te voeren en druk op de benen te verlichten.


Lymfedrainage bij Kanker:

Heb je een chemokuur ondergaan en wil je een zachte massage waarbij de chemo zoveel mogelijk weer uit je lichaam verdwijnt? Dit kan in ieder geval nadat je bent behandelt.  Ook tussen de behandelingen door kan deze zachte vorm van masseren veel voor je betekenen. Je verminderd de verharding van bindweefsels, en ook littekenweefsel kan hierdoor verminderen.  Je ruimt ook veel afvalstoffen en giftige stoffen op, wat je in een later stadium veel pijn kan besparen, met name aan de handen, voeten, benen en rug.  Belangrijk is wel dat je huid de behandeling toelaat.  Lymfedrainage is heel effectief,  het is wel belangrijk dat je meerdere behandelingen ondergaat. Hoe meer behandelingen des te beter is het resultaat.